top of page

Zwart Gat wordt Wakker: De Galaxy SDSS1335+0728

In deze video nemen we je mee op een reis naar de verre galaxy SDSS1335+0728. Eind 2019 gebeurde er iets uitzonderlijks: de galaxy begon helderder te schijnen dan ooit tevoren en werd geclassificeerd als een galaxy met een actief galactisch centrum. Dit markeert de allereerste keer dat het ontwaken van een gigantisch zwart gat in real-time is waargenomen.


Galaxy SDSS1335+0728 is 360 miljoen lichtjaren (één lichtjaar is de afstand die het licht aflegt in een jaar, da's zo'n 9,5 TRILJOEN kilometer) van ons verwijderd. Dus maak je geen zorgen dat je in het zwarte gat wordt gezogen ;) Video credit: European Southern Observatory (ESO)


Wat zien we in de video?

De video zoomt geleidelijk in op SDSS1335+0728, beginnend met een breed overzicht van de sterrenhemel. Naarmate we dichterbij komen, zien we hoe verschillende beelden van diverse telescopen en op verschillende tijdstippen zijn samengevoegd om deze indrukwekkende zoom te creëren. Elke fase van de zoom toont gedetailleerdere opnames, waardoor we steeds dichter bij het centrum van het zwarte gat komen.


Het Actieve Galactische Centrum

Een actief galactisch centrum (AGN) ontstaat wanneer een supermassief zwart gat in het hart van een galaxy begint materie aan te trekken en te verslinden. Dit proces genereert enorme hoeveelheden energie, waardoor de omgeving van het zwarte gat extreem helder wordt. Voor SDSS1335+0728 betekende dit een spectaculaire toename in helderheid, die astronomen wereldwijd verbaasde.


Het Belang van deze Observatie

Het observeren van het ontwaken van een supermassief zwart gat biedt ongekende inzichten in de dynamiek van galactische kernen en de rol van zwarte gaten in de evolutie van galaxies. Door deze gebeurtenis in real-time te volgen, kunnen wetenschappers beter begrijpen hoe deze kosmische reuzen ontstaan en hoe ze zich gedragen.


Technologie en Samenwerking

De beelden die in deze video worden getoond, zijn afkomstig van verschillende geavanceerde telescopen over de hele wereld, waaronder de telescopen van de European Southern Observatory (ESO). De samenwerking tussen verschillende observatoria en het combineren van hun gegevens heeft het mogelijk gemaakt om deze unieke en gedetailleerde kijk op SDSS1335+0728 te creëren.


Conclusie

De video van de galaxy SDSS1335+0728 biedt een zeldzame en boeiende kijk op het ontwaken van een supermassief zwart gat. Deze gebeurtenis benadrukt niet alleen de kracht van moderne astronomie, maar ook het belang van internationale samenwerking in het verkennen van het universum.

3 views0 comments

Comments


bottom of page