top of page

Kosmische Structuur breeks Alle Records

Wetenschappers hebben een grote (hele grote) ontdekking gedaan die ons begrip van het universum nog complexer maakt dan het al was. Een internationaal team van astronomen onder leiding van Hans Böhringer van het Max Planck Instituut voor Fysica in München heeft de grootste kosmische structuur ooit waargenomen.



De structuur, die ze 'Quipu' hebben genoemd - naar een ingenieus tel-systeem van de Inca's - strekt zich uit over 1,4 miljard lichtjaar. Ter vergelijking: het licht dat we vandaag van deze structuur zien, begon zijn reis toen het leven op aarde nog eencellig was.


"De omvang van Quipu tart onze verbeelding," zegt Böhringer. "We hebben het hier over een structuur die bijna 70 galactische superclusters bevat en honderden duizenden keren massiever is dan onze eigen Melkweg."


Deze ontdekking stelt astronomen voor een intrigerende uitdaging. Een van de fundamentele principes van de moderne kosmologie stelt dat het universum op grote schaal homogeen zou moeten zijn - dat wil zeggen dat materie gelijkmatig verdeeld zou moeten zijn. De enorme omvang van Quipu lijkt deze aanname nu in twijfel te trekken.


De vondst roept belangrijke vragen op over hoe dergelijke megastructuren zich hebben kunnen vormen in de geschiedenis van het universum. Vervolgonderzoek zal cruciaal zijn om te begrijpen of, en zo ja hoe, Quipu past binnen onze huidige theorieën over de evolutie van het kosmos.


Deze ontdekking bewijst eens te meer dat het universum nog vele geheimen voor ons in petto heeft, zelfs op de allergrootste schalen die we kunnen waarnemen.

Comments


Everything on this website is subject to our Legal documents, which can be found at our Legal Stuff page.
Alles op deze website valt onder onze juridische documenten, die te vinden zijn op onze Legal Stuff pagina.

Kea Boumanstraat 24
5026 DG  Tilburg
The Netherlands

bottom of page