top of page

Boeing's Starliner-terugkeer naar aarde uitgesteld tot 26 juni vanwege thrusterproblemen en heliumelekkage


Boeing's Starliner-capsule keert pas op 26 juni terug naar de aarde, drie weken na de lancering en twee weken na de geplande landing. Dit uitstel is veroorzaakt door problemen met de thrusters en een geplande ruimtewandeling. Vijf van de 28 stuurraketten faalden tijdens de rendezvousfase. Daarnaast werd een heliumelekkage ontdekt, veroorzaakt door een defecte klep in het druksysteem van de capsule. Deze problemen leidden tot extra evaluaties. NASA en Boeing gebruiken de extra tijd om verdere analyses uit te voeren en de veiligheid van de capsule te waarborgen.

Sunny Williams en Butch Wilmore onderweg naar de Boeing Starliner (foto credit: Reuters)


Deze missie is de eerste bemande vlucht van de Starliner. Het gaat om een testvlucht, met twee astronauten aan boord, Sunny Williams en Butch Wilmore. Ze blijven nog even in het International Space Station (ISS) todat het veilig wordt bevonden terug te keren.


De Boeing Starliner is een nieuw ruimtevaartuig ontworpen voor het Commercial Crew Program van NASA. Het doel van de Starliner is om astronauten veilig naar het Internationale Ruimtestation (ISS) te vervoeren en weer terug naar de aarde. NASA wilde niet afhankelijk zijn van één partij (SpaceX) en gunde Boeing het tweede contract voor dit doel. De capsule biedt plaats aan maximaal zeven bemanningsleden en is bedoeld voor herbruikbaarheid tot tien missies, wat de kosten van bemande ruimtevluchten moet verlagen.


Starliner heeft een aantal testvluchten ondergaan, die niet allemaal probleemloos verliepen. De eerste onbemande testvlucht in december 2019 miste zijn geplande rendezvous met het ISS door een timingfout, maar het ruimtevaartuig keerde veilig terug naar de aarde. Sindsdien heeft Boeing gewerkt aan het verbeteren van het systeem om toekomstige missies veiliger en betrouwbaarder te maken. Dit is een onvoorziene tegenvaller, maar niet het eerste issue.

0 views0 comments

Коментарі


bottom of page