top of page

AI-Oplichting, 2024 Update

De snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) heeft niet alleen positieve toepassingen, maar ook een donkere kant. AI wordt steeds vaker door cybercriminelen gebruikt om uiterst overtuigende en gevaarlijke vallen op te zetten. Hier zijn enkele van de meest voorkomende AI-gestuurde scams van dit jaar en hoe je jezelf hiertegen kunt beschermen.


1. Deepfake Video Oproepen

Cybercriminelen gebruiken deepfake-technologie om gezichten te wisselen en nieuwe identiteiten te creëren. Ze voeren misleidende video-oproepen uit om mensen te overtuigen grote sommen geld over te maken. Bijvoorbeeld, een Hongkongse werknemer maakte $25 miljoen over naar een oplichter, na het zien van een nepvideo van zijn baas​.


Hoe je jezelf kunt beschermen:

 • Ben sceptisch wanneer je een onverwachte videobel-oproep krijgt.

 • Naast video kunnen ook stemmen perfect nagebootst worden. Oppassen dus!

 • Verifieer altijd de identiteit van de persoon met wie je communiceert via een alternatieve methode, door deze bijvoorbeeld zelf te bellen.2. Phishing E-mails

AI stelt oplichters in staat om zeer gepersonaliseerde en geloofwaardige phishing e-mails te versturen die moeilijk te onderscheiden zijn van legitieme communicatie. Deze e-mails bevatten vaak links die leiden naar frauduleuze websites ontworpen om inloggegevens te stelen​.


Hoe je jezelf kunt beschermen:

 • Neem zelf contact op met de vermeende afzender, bijvoorbeeld de bank om te checken of de email klopt.

 • Kan het kloppen? Bijvoorbeeld omdat je inderdaad een bedrag moet betalen, check dan of de link verwijst naar de juiste url. Bijvoorbeeld: Kijk of het adres begint met "https://" en of de top-level domeinnaam klopt (bijvoorbeeld "ing.nl"). Let op, want scammers gebruiken graag taalfoutjes die niet opvallen, zoals "lng.nl". Bij twijfel, nooit doen en doe het zoals het volgende punt:

 • Klik niet op de link/links in de email, maak een eventueel te betalen bedrag handmatig over, en check of de begunstigde en het rekeningnummer klopt.

 • Gebruik beveiligingssoftware die phishing-pogingen kan detecteren en blokkeren.3. Deepfake Reclames

Er is een toename van deepfake-video's die beroemdheden tonen die producten of diensten promoten. Deze zijn vaak ontworpen om persoonlijke gegevens van nietsvermoedende kijkers te stelen​. Ze maken daarbij gebruik van de foto's van bekende personen om vertrouwen te schappen.


Hoe je jezelf kunt beschermen:

 • Vertrouw niet direct op advertenties waarin beroemdheden producten promoten.

 • Controleer de legitimiteit van de advertenties via officiële kanalen van de beroemdheid of het merk.5. Social Media Scams

AI kan gebruikt worden om nep-profielen te maken die eruitzien en zich gedragen als echte mensen. Deze profielen bouwen vertrouwen op met slachtoffers om persoonlijke informatie en geld te stelen.


Hoe je jezelf kunt beschermen:

 • Deel geen persoonlijke informatie met onbekenden op sociale media.

 • Controleer de authenticiteit van profielen voordat je ermee in interactie treedt. Twijfel je of het profiel van je vriend, vriending of familielid is, bel hem of haar even om te checken.Algemene Tips om Jezelf te Beschermen

 • Vertrouw in principe niemand: Verifieer altijd onverwachte communicatie voordat je persoonlijke informatie deelt. Dat geldt ook offline, als er iemand voor je deur staat die om geld vraagt met autopech.

 • Educatie: Blijf op de hoogte van de nieuwste oplichtingstechnieken en deel deze kennis met je vrienden en familie.


Beveiligingssoftware biedt niet altijd bescherming. Blijf altijd zelf in control. Roept een situatie om haast, vraag of er mensenlevens op het spel staan als je niet direct handelt. Het zou raar zijn als dat zo is.


Blijf alert!

24 views0 comments

Comentarios


bottom of page