top of page

SpaceX Starship Orbital Test Flight: Flinke vooruitgang, maar niet helemaal gelukt...


SpaceX heeft met succes de derde Starship orbitale testvlucht gelanceerd, een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van het ambitieuze ruimtevaartprogramma van het bedrijf. De lancering vond plaats op 14 maart 2024 vanaf launch pad Boca Chica in Texas.


Foto-credit: SpaceX


De Starship, bestaande uit de Super Heavy booster en het Starship ruimteschip, steeg op tot een hoogte van 100 kilometer en voerde een reeks manoeuvres uit om zijn systemen te testen. Na de scheiding van de booster herontbrandden de motoren van de Super Heavy niet voor de landingsfase, waardoor deze verloren ging.


Starship behaalde echter wel successen. Voor het eerst werd de laadruimtedeur geopend, een cruciale stap voor SpaceX's plannen om honderden Starlink satellieten van de volgende generatie in een baan om de aarde te brengen. Ook werd een demonstratie van brandstofoverdracht uitgevoerd, hoewel SpaceX nog geen verdere details over de resultaten heeft gedeeld. Brandstofoverdracht is essentieel voor de missie om mensen terug naar de maan te brengen voor NASA. In dit plan zou Starship wellicht meer dan twaalf keer moeten tanken om voldoende brandstof te hebben. Brandstofoverdracht is ook nodig voor toekomstige missies naar Mars.


Elon Musk was blij met de prestatie, alsdus Elon, op X, ook van Elon ;)


Deze testvlucht was cruciaal om de prestaties van de Starship te valideren tijdens kritieke fasen van de lancering, de vlucht en de landing. Het succes bewijst de voortdurende vooruitgang van SpaceX in het ontwikkelen van een herbruikbaar transportsysteem dat mensen en lading naar de maan, Mars en andere bestemmingen in de ruimte kan brengen.Bullet Points van deze test-vlucht:

  • De Super Heavy booster gebruikte 33 Raptor motors om de Starship in orbit te brengen.

  • Starship werd aangedreven door 3 Raptor Vacuum motors voor manoeuvres in de ruimte.

  • Starship landde verticaal op het Deimos landingsplatform met behulp van de eigen landing legs.

  • SpaceX heeft plannen om de Starship te gebruiken voor diverse missies, waaronder:

  • Lancering van satellieten

  • Ruimtetoerisme

  • Bevoorrading van het International Space Station

  • Menselijke missies naar de maan en Mars


Starship vervolgde zijn vlucht in een zweeffase, maar na ongeveer een half uur besloot SpaceX de motoren niet opnieuw te ontsteken om de test voort te zetten. De reden hiervoor werd tijdens de livestream niet toegelicht. In plaats daarvan liet men de zwaartekracht zijn werk doen. De krachtige aardse aantrekkingskracht trok Starship terug door de atmosfeer. Uiteindelijk slaagden missiecontrollers er niet in om de communicatie met Starship te herstellen, wat leidde tot de aankondiging van Dan Huot van SpaceX dat het schip verloren was: "Geen landing in zee vandaag, maar we zijn opnieuw veel verder gekomen dan voorgaande keren."


De missie kan toch succesvol genoemd worden. Deze Starship testvlucht brengt SpaceX een stap dichterbij de realisatie van zijn ambitieuze doelen. Starship heeft het potentieel om de ruimtevaartindustrie te transformeren en de toegang tot de ruimte voor mensheid sneller en breder bereikbaar te maken.

8 views0 comments

コメント


bottom of page