top of page

McAfee herkent Deep Fakes

Wist je dat McAfee nog steeds (of opnieuw) relevant is? McAfee heeft tijdens CES 2024 Project Mockingbird onthuld, een baanbrekende op AI gebaseerde technologie voor het detecteren van deepfake-audio. Deze technologie heeft als doel consumenten te beschermen tegen de toenemende dreiging van cybercriminelen. Daarbij worden fake-berichten gefabriceerd in combinatie met door AI gegenereerd audio. Dit wordt steeds vaker gebruikt voor oplichting, cyberpesten en manipulatie van beelden van publieke figuren.Generatieve AI-tools stellen cybercriminelen in staat overtuigende oplichtingspraktijken te ontwikkelen, waaronder het klonen van stemmen om familieleden na te bootsen die geld vragen of het manipuleren van authentieke video's met "cheapfakes".


Deze tactieken manipuleren de inhoud om mensen te misleiden, waardoor het voor consumenten een uitdaging wordt om echte van gemanipuleerde informatie te onderscheiden.


Als reactie op deze uitdaging heeft McAfee Labs een toonaangevend AI-model ontwikkeld, als onderdeel van de Project Mockingbird-technologie, om door AI gegenereerd audio te detecteren. Deze technologie maakt gebruik van contextuele, gedrags- en categoriedetectiemodellen en behaalt een indrukwekkende nauwkeurigheid van 90 procent.


Steve Grobman, CTO bij McAfee, zegt hierover: "Net zoals een weersvoorspelling die aangeeft dat er 70 procent kans op regen is, helpt je dag te plannen, voorziet onze technologie je van inzichten om weloverwogen beslissingen te nemen over de echtheid van de inhoud."


Project Mockingbird biedt diverse toepassingen, variërend van het tegengaan van door AI gegenereerde oplichting tot het aanpakken van desinformatie. Door consumenten in staat te stellen onderscheid te maken tussen authentieke en gemanipuleerde inhoud, streeft McAfee ernaar gebruikers te beschermen tegen frauduleuze praktijken en een veilige digitale ervaring te waarborgen.Met de groeiende zorgen over deepfake-technologie benadrukt McAfee's Deepfakes Survey van december 2023 dat:

  • 84% van de Amerikanen zich zorgen maakt over het gebruik van deepfakes in 2024.

  • 68% meer bezorgd is dan een jaar geleden.

  • 33% ervaring heeft gehad met, of getuige geweest van, een deepfake-oplichting, waarbij 40% prevalent is onder 18-34-jarigen.

Belangrijke zorgen zijn onder meer invloed op verkiezingen, ondermijning van het publieke vertrouwen in de media, impersonatie van publieke figuren, verspreiding van oplichting, cyberpesten en de creatie van expliciet seksueel materiaal.


De onthulling van Project Mockingbird door McAfee markeert een significante sprong in de voortdurende strijd tegen door AI gegenereerde bedreigingen. Terwijl landen als de VS en het VK een cruciaal verkiezingsjaar ingaan, is het van vitaal belang dat consumenten de best mogelijke kans krijgen om om te gaan met de alomtegenwoordige invloed van deepfake-technologie.

9 views0 comments

Commentaires


bottom of page