top of page

Heeft mijn Tinder date een SOA? There's an App for that!

Het komt soms voor dat je met een date in bed beland, maar niet zeker bent of je nieuwe partner een SOA heeft. De app Calmara laat je een foto van de geslachtsdelen uploaden en de app bepaalt met behulp van A.I. of het veilig is het bed te delen met die partner.


Voor alle duidelijkheid: Het is nooit een goed idee foto's te maken van iemands geslachtsdelen en die naar een online service te uploaden. Dus we raden het af gebruik te maken van deze innovatie. De ontwikkeling is echter wel interessant, wanneer deze op termijn door vertrouwde instanties ingezet gaat worden.
Calmara, een app die beweert soa's te kunnen detecteren met behulp van foto's van geslachtsdelen, wordt bekritiseerd vanwege de potentiële gevaren. Experts waarschuwen dat de app een vals gevoel van veiligheid kan creëren en dat de technologie onbetrouwbaar is.


De app werkt als volgt:

  1. Gebruikers maken een foto van hun geslachtsdelen.

  2. De app analyseert de foto en geeft een indicatie of er sprake is van een soa.

  3. Gebruikers kunnen vervolgens een afspraak maken met een kliniek voor een bevestigingstest.


Er zijn echter een aantal belangrijke bezwaren tegen de app:

  • De technologie is onbetrouwbaar. Studies hebben aangetoond dat AI-systemen voor soa-detectie niet nauwkeurig genoeg zijn om te worden gebruikt als diagnostisch hulpmiddel.

  • De app kan een vals gevoel van veiligheid creëren. Gebruikers die de app gebruiken, kunnen denken dat ze geen soa hebben, terwijl ze in feite wel besmet zijn.

  • De app kan leiden tot onnodige angst en stress. Gebruikers die de app gebruiken, kunnen zich zorgen gaan maken over hun seksuele gezondheid, zelfs als ze geen soa hebben.


Experts adviseren om de app niet te gebruiken. In plaats daarvan raden ze aan om soa-testen te laten uitvoeren door een medische professional.


Verder goed om te weten:

  • Calmara is niet de enige app die beweert soa's te kunnen detecteren. Er zijn een aantal andere apps op de markt die soortgelijke technologie gebruiken.

  • De app is ontwikkeld door een Israëlisch bedrijf genaamd HeHealth.

  • HeHealth beweert dat de app 65-90% nauwkeurig is.

  • Echter, experts waarschuwen dat deze claim niet gebaseerd is op onafhankelijk onderzoek.


Conclusie:

De app Calmara is een gevaarlijke ontwikkeling. De app is onbetrouwbaar en kan leiden tot een vals gevoel van veiligheid. Gebruikers wordt geadviseerd om de app niet te gebruiken en om soa-testen te laten uitvoeren door een medische professional.


En laat ik afsluiten met een advies van mijn moeder, dat ik heel wat jaren gelden kreeg, maar nog steeds werkt: Gebruik je verstand... En als je dat niet gebruikt, gebruik dan een condoom.

20 views0 comments

Comments


bottom of page