top of page

Generatieve A.I. komt naar de Zorg

Google Cloud, Amazon's AWS en Microsoft Azure werken samen met ziekenhuizen aan generatieve AI-hulpmiddelen. Deze techniek kan bijvoorbeeld helpen bij de intake van patiënten of het analyseren van medische databases.Er is veel enthousiasme voor generatieve AI in de gezondheidszorg, maar artsen en patiënten zijn terughoudend. Sommige mensen denken niet dat generatieve AI de zorg kan verbeteren.


Een reden voor de terughoudendheid is dat generatieve AI moeite heeft met ingewikkelde medische vragen en diagnoses kan missen. Ook kan deze AI stereotypes bevestigen, wat kan leiden tot discriminatie.


Toch ziet men ook voordelen. Zo kan generatieve AI medische beelden analyseren en helpen bij administratieve taken.


Voorlopig lijkt generatieve AI vooral geschikt voor saaie taken, zoals het automatisch aanvullen van tekst of verbeteren van zoekfuncties in elektronische patientendossiers.


Voordat generatieve AI breder ingezet kan worden in de zorg, moeten er wel eerst technische en juridische obstakels worden overwonnen. Zo is er zorg over privacy en de betrouwbaarheid van de techniek. Artsen pleiten voor strenge wetenschappelijke studies en toezicht door mensen. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om diverse groepen mensen mee te laten denken over de ontwikkeling van generatieve AI in de zorg.

7 views0 comments

Comentários


bottom of page