top of page

FDA keurt eerste continue glucosemeter voor thuisgebruik goed

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft onlangs de eerste continue glucosemeter (CGM) goedgekeurd voor gebruik zonder recept. De Dexcom G6 CGM is een klein, draagbaar apparaat dat de glucosespiegels in het weefsel continu meet en de gegevens draadloos naar een smartphone of smartwatch verzendt.

De goedkeuring van de Dexcom G6 CGM is een belangrijke stap voorwaarts voor mensen met diabetes, die nu hun glucosespiegels vaker en nauwkeuriger kunnen monitoren zonder vingerprikken te hoeven doen. De CGM kan mensen met diabetes helpen hun bloedsuiker beter te controleren en het risico op complicaties te verminderen.


Hoe werkt de Dexcom G6 CGM?

De Dexcom G6 CGM bestaat uit twee onderdelen:

  • Een kleine, draagbare sensor die onder de huid wordt ingebracht. De sensor meet de glucosespiegels in het weefsel elke 5 minuten.

  • Een transmitter die de gegevens van de sensor draadloos naar een smartphone of smartwatch verzendt.


De Dexcom G6 CGM-app op de smartphone of smartwatch toont de glucosespiegels in realtime, grafieken en trends. De app kan ook waarschuwingen en alarmen instellen voor hoge of lage glucosespiegels.


Voor wie is de Dexcom G6 CGM bedoeld?

De Dexcom G6 CGM is bedoeld voor mensen met diabetes van 2 jaar en ouder. De CGM kan worden gebruikt door mensen met diabetes type 1, type 2 of zwangerschapsdiabetes.


De voordelen van de Dexcom G6 CGM

De Dexcom G6 CGM biedt een aantal voordelen ten opzichte van traditionele vingerprikmeting:

  • Nauwkeurigere metingen: De CGM meet de glucosespiegels continu, waardoor een nauwkeuriger beeld van de bloedsuikerspiegel wordt verkregen.

  • Minder vingerprikken: De CGM elimineert de noodzaak van vingerprikken, wat pijn en ongemak kan verminderen.

  • Betere controle van de bloedsuiker: De CGM kan mensen met diabetes helpen hun bloedsuiker beter te controleren en het risico op complicaties te verminderen.

  • Verbeterde kwaliteit van leven: De CGM kan de kwaliteit van leven van mensen met diabetes verbeteren door hen meer vrijheid en flexibiliteit te geven.


De kosten van de Dexcom G6 CGM

De Dexcom G6 CGM is niet goedkoop. De kosten van de sensor en de transmitter variëren per leverancier en in Nederland zijn er nog geen zorgverzekeraars die het vergoeden.


Conclusie

De goedkeuring van de Dexcom G6 CGM is een belangrijke stap voorwaarts voor mensen met diabetes. De CGM kan mensen met diabetes helpen hun glucosespiegels beter te controleren en het risico op complicaties te verminderen.

5 views0 comments

Comments


bottom of page