top of page

Bluesky: Twitter's gedroomde opvolger?

Bluesky, de langverwachte Twitter-concurrent van Jack Dorsey, is nu open voor iedereen. De app belooft een gedecentraliseerde, open-source ervaring te bieden, met meer vrijheid van meningsuiting en minder moderatie dan Twitter. Maar is Bluesky echt de revolutie die het belooft te zijn?

De voordelen van Bluesky:

  • Decentralisatie: Bluesky is gedecentraliseerd, wat betekent dat het niet in handen is van één bedrijf of organisatie. Dit maakt het platform minder vatbaar voor censuur en manipulatie.

  • Open-source: De code van Bluesky is open-source, wat betekent dat iedereen kan bijdragen aan de ontwikkeling van het platform. Dit zorgt voor meer transparantie en flexibiliteit.

  • Vrijheid van meningsuiting: Bluesky belooft een platform te bieden waar iedereen zijn mening kan uiten, zonder angst voor censuur. Dit is een belangrijke troef voor mensen die zich gecensureerd voelen op Twitter.

  • Minder moderatie: Bluesky zal minder moderatie toepassen dan Twitter. Dit betekent dat er meer ruimte is voor discussie en debat, ook over controversiële onderwerpen.


De nadelen van Bluesky

  • Onbewezen: Bluesky is een nieuw platform en heeft nog niet bewezen dat het een succes kan worden.

  • Geen algoritme: Bluesky heeft geen algoritme om content te rangschikken. Dit betekent dat gebruikers zelf op zoek moeten gaan naar de content die ze interessant vinden.

  • Haatzaaierij: De openheid van Bluesky kan leiden tot meer haatzaaierij en desinformatie op het platform.

  • Toekomst onzeker: Het is onduidelijk hoe Bluesky geld zal verdienen en of het platform op de lange termijn levensvatbaar is.


Conclusie

Bluesky is een interessante nieuwkomer in de social media-wereld. Het platform heeft het potentieel om een ​​meer open en vrij platform te bieden dan Twitter, maar er zijn ook risico's verbonden aan de openheid en het gebrek aan moderatie. Of Bluesky een succes wordt, hangt af van de komende maanden en jaren.

5 views0 comments

Comments


bottom of page